Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Χάρτης εξόδου από το Μνημόνιο και την κρίση

12 ημέρες έμειναν έως τον 2ο γύρο (και ελπίζω τελικό) των εκλογών.
Πολλά λέγονται και γράφονται. Η ουσία είναι ότι δεν συζητάει κανείς την ουσία.
18 μέτρα της ΝΔ, που ουσιαστικά συντηρούν τον Μνημόνιο και αναπαράγουν τα προβλήματα.
Νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην σωστή κατεύθυνση μεν, αλλά με πολλές ασαφείς προτάσεις και το κυριότερο με πολλά προβλήματα στον τρόπο υλοποίησής τους, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν.
Π.χ. ο κ. Α. Τσίπρας μίλησε στην Λειβαδιά και ανακοίνωσε κάρτα αγρότη και επιδότηση επιτοκίου. Δηλαδή επιστροφή στο παλαιό καθεστώς ουσιαστικά. Δεν ανέφερε τίποτα π.χ. για καταγραφή των Ενεργών αγροτών ή δεν έκανε καμία μνεία για περιφεριοποίηση των επιδοτήσεων (δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο). Η Κωπαίδα ας πούμε παράγει όσο βαμβάκι, παράγουν 3 νομοί με την έκτασή της και εμείς θα δώσουμε επιδοτήσεις σε όλους; Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.
Για το ΠΑΣΟΚ, ουδέν σχόλιον.
Συνεπώς και επι της ουσίας θα πρέπει να ασχοληθούμε με πως θα κερδίσουμε χρόνο για να αποδεσμευτούμε πλήρως από το Μνημόνιο, χωρίς να πεθάνουμε και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε στέρεες υποδομές για την χώρα.
 Αυτό που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει, διότι χάϊδευε τους ημέτερους για να έρθει ή να παραμείνει στην εξουσία.
 Ορίστε ορισμένες προτάσεις:
  • πάγωμα των περικοπών  σε μισθούς και συντάξεις, μετά από την βασική αναδιαπραγμάτευση για επιμήκυνση έως το τέλος του 2017 της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι τα 14 δις που απαιτεί η τρόικα για φέτος,  γίνονται 3,5 δις. Τα ποσά αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν από τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, το οριστικό τέλος στο πάρτι των προμηθευτών  φαρμάκων και  αναλώσιμων και από το νοικοκύρεμα στη Δημόσια Διοίκηση.
  • προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του Κράτους με ταυτόχρονη εισαγωγή νέων θεσμών για τον καταλογισμό των φόρων με στόχο την διαφθορά στις εφορίες. 
  • κατάργηση της μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
  • μη συνυπολογισμός των Δημοσίων Επενδύσεων στις δαπάνες που δημιουργούν πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό μας απεμπλέκει από το Μνημόνιο αφού κόβοντας αυτές τις δαπάνες, δεν υπάρχει αντικείμενο εφαρμογής του Μνημονίου. Άλλωστε πολλές από αυτές δεν συνυπολογίζονται και σε άλλες χώρε της Ε.Ε. 
  • μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, το κτύπημα των καρτέλ και κατάργηση του πιστωτικού τιμολογίου από τα Super Market στους προμηθευτές τους για να μειωθούν αποφασιστικά οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.  
  • άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και η στροφή στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με παροχή γης, τεχνογνωσίας και κεφαλαίου σε αγρότες και χιλιάδες ανέργους νέους.
  • 5ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Ολική Επαναφορά του ΕΣΠΑ. Επιπλέον διαπραγμάτευση και επιτάχυσνη για την δραστηριοποίηση των κονδυλίων που λιμνάζουν στους "ενδιάμεσους φορείς" και δε φτάνουν στην αγορά.
  • Ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Οι νέες διοικήσεις των Τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα δώσουν, ρευστότητα στις επιχειρήσεις, χαμηλά επιτόκια και  ευνοϊκές ρυθμίσεις στα στεγαστικά. Όχι στα θαλασσοδάνεια και τις πιστώσεις σε ημετέρους. Επιβολή για 3ετή business plan  από τις διοικήσεις των Τραπεζών ώστε  το δημόσιο να πάρει πίσω τα λεφτά του.
 Η χώρα χρειάζεται κυνέρνηση που θα τολμήσει να κάνει πράξη, την αλλαγή σε όλα τα επίπεδα.
Αυτό είναι συνάρτηση της Ευθύνης, της Αξιοπιστίας των προσώπων, της Συνέπειας λόγων και έργων, της Σοβαρότητας, της Νηφαλιότητας και το κυριότερο της "δογματικής" επιμονής στην ειλικρινή Συνεργασία.
Μόνο η συνεργαζόμενη Αριστερά, μπορεί να γίνει η κυβερνώσα Αριστερά και να κερδίσει την μάχη για την χώρα και τους πολίτες της.
Ελπίζω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις