Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Που πηγαίνουν τα έσοδα των εταιριών;

Εδώ και πολύ καιρό τώρα, η κρίση έχει διαμορφώσει/επιβάλλει ένα νέο οικονομικό καθεστώς για τις πολυεθνικές εταιρίες στην χώρα μας. Μετά το 2008, τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας επέβαλλαν στις θυγατρικές τους εταιρίες νέους τρόπους για να συγκεντρώνουν τα έσοδά τους.
Το Τραπεζικό μας σύστημα βοήθησε σε αυτό.
Συγκεκριμένα, λόγω της ανάγκης για ρευστό οδήγησαν και οδηγούν τις εταιρίες τους ανά τον κόσμο, να καταθέτουν ή στην καλύτερη περίπτωση να δεσμεύουν όλα τα έσοδα/κέρδη, σε λογαριασμούς που ελέγχονται αυστηρά από τα τμήματα των μητρικών εταιριών που συνήθως εδρεύουν σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα ή στις ΗΠΑ.
Αυτό δημιουργεί ασφυξία στις εταιρίες και είναι προφανές ότι δεν δημιουργεί ανάπτυξη.
Βέβαια, έχουν κάθε δικαίωμα, από οικονομική άποψη, να συγκεντρώνουν τα χρήματα που τους αναλογούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Τι γίνεται όμως με τις επενδύσεις που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούσαν στην Ελλάδα;
Ο κίνδυνος, αντικειμενικά, έχει δημιουργηθεί από τις ίδιες εταιρίες με την πολιτική που ασκούσαν και ασκούν και επιτείνεται διαρκώς.
Παραθέτω απόσπαμα από το http://www.bankingnews.gr/
"Λόγω της γενικότερης κρίσης οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν προβεί σε μία κίνηση που δε συνάδει με την γενικότερη επενδυτική τους πολιτική στην Ελλάδα. Μεγάλες εταιρείες από το χώρο των τροφίμων, του λιανεμπορίου, ηλεκτρονικών ειδών και άλλες, έχουν μεταφέρει καταθέσεις τους στο εξωτερικό, στις μητρικές τους εταιρείες δηλαδή, ενώ ταυτόχρονα, το φαινόμενο αυτό της εκροής, πιο ελεγχόμενα όμως τώρα, συνεχίζεται"
 Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το Υπ.Οικονομικών πρέπει να λύσει. Λέμε τώρα....
Δεν εκτιμώ ότι έχουν δικαίωμα, εταιρίες που καρπούνται εδώ και δεκαετίες τον πλούτο της χώρας, τώρα να σφυρίζουν αδιάφορα και αντί να καλλιεργούν κλίμα υποστήριξης της χώρας, τουναντίον να υπονομεύουν με την πολιτική τους, την προσπάθειά της να ανταπεξέλθει σε μια κρίση που την οδήγησαν οι ίδιοι.
Εκτός και εάν δεν άρχισε το πρόβλημα από τα σκουπίδια του Alan Greenspan και τις ανόητες και κοινωνικά επικίνδυνες πολιτικές του για παραγωγή χρήματος μέσω "στοιχημάτων" πρόβλεψης αγορών ή εταιριών.
Το πρόβλημα θα ενταθεί και τα "Ελληνικά" παρακλάδια πολυεθνικών εταιριών θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε πρακτικές απολύσεων ή μειώσεων μισθών. Μην φαντασθεί κανείς ότι θα χάσουν τα κεφάλαιά τους.
Συνεπώς θα πρέπει να αντισταθούμε μεν στην προοπτική αυτή, αλλά και να προσπαθήσουμε να παράγουμε περισσότερο ώστε να μην έχουν την δυνατότητα επιβολής επιπλέον μέτρων.
Τώρα που μας έβαλαν στο χορό (και οι δικοί μας κυβερνώντες) δυστυχώς θα χορέψουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις