Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Το Μνημόνιο να γίνει το Μνημονικό μας

Γράφονται και λέγονται πολλά. Όλοι μας προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι γράφουμε. Η blogo-σφαιρα έχει γεμίσει ... αποδείξεις.
Χρειάζονται όμως αποδείξεις για να περιγραφεί η κατάσταση;
Όχι.
Εκτιμώ ότι αυτή η "ανάγκη" έχει τις ρίζες της στην αφομοίωση της λογικής των τηλεοπτικών παραθύρων και της πολιτικής πρακτικής. Τα "παράθυρα" όμως ανήκουν σε σπίτια που έχουν συμφέροντα, οπότε οι ντελάληδες δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν και σίγουρα η συγκάλυψη αποτελεί κανόνα savour vivre.
Προτείνω να αλλάξουμε λίγο την προσέγγισή μας.
Η βάση μας πρέπει να είναι το τι είναι εθνικά συμφέρον, τι καλυτερεύει την ζωή των πολιτών, τι αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον και φυσικά πως βιώνουν οι πολίτες στην μετεξέλιξη της κοινωνίας.
Αυτό το τελευταίο δεν επιδέχεται πολιτικά διλήμματα και εκβιασμούς.
Σίγουρα πρέπει να προστατεύεται από τις λογικές των επιχειρηματικών κέντρων που εκβιάζουν τους εκβιαστές της συνείδησής μας.
Και αυτό συμβαίνει διότι οι τελευταίοι, έχουν υιοθετήσει τόσο πολύ ως φυσική κατάσταση την κυριαρχία των "αγορών", που η επίδραση στις αποφάσεις τους φέρνει αντικοινωνικές προσεγγίσεις  με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνοχή του κοινωνικού ιστού. 
Η πίεση που μας ασκείται όμως:
  • διαμορφώνει εναλλακτικές προσεγγίσεις επικοινωνίας μεταξύ μας, 
  • αυξάνει την διαφάνεια στις σχέσεις μας και 
  • αναπτύσσει δυναμικές από μέρη της κοινωνίας που ήταν ανενεργά.
Είμαι σίγουρος ότι εξελίσσεται μια νέα κοινωνική δομή που θα αλλάξει άμεσα τα έως τώρα κατεστημένα, αρρωστημένα, διαπλεκόμενα συμφέροντα και θα "αντισταθεί" στην "φυσιολογική" κατάσταση της αποδοχής στο ξένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις