Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Κλείνουν ΜΜΕ;


Η Χώρα, του Τράγκα, ανέστειλε την έκδοσή της. Ο Αδέσμευτος Τύπος, του Ρίζου, ανέστειλε επίσης την κυριακάτικη έκδοση (θα βγαίνει μόνο Σάββατο), ο Ψυχάρης ετοιμάζεται να κλείσει το καθημερινό ΒΗΜΑ, ο Κυριακίδης ανέστειλε την έκδοση της Σφήνας.
Το πρόβλημα του Τύπου δημιουργήθηκε από την κρίση;
Μπααα. Απλώς αυτή μεγέθυνε τα προβλήματα.
Το κράτος διέκοψε την επιχορήγησή του σε όλες τις εφημερίδες αφού δεν έχει να διαφημίσει τίποτα πια. Σας ενημερώνω ότι η κρατική διαφήμιση στην 8ετία, 2000-2008, ήταν σχεδόν το 35% της συνολικής διαφημιστικής πίτας, δηλαδή από 200 εκατ.€ - 420 εκατ.€ ανά έτος. Αυτά τα χρήματα πήγαιναν απ' ευθείας στους Καναλάρχες (40%), στους Εκδότες 30% και στους αντίστοιχούς τους στην Επαρχία 30%. Τα ποσοστά δεν είναι τυχαία. Με νόμο από την εποχή Πρωτόπαππα και αργότερα με πιο δεσμευτικό νόμο από τον Ρουσόπουλο διανέμετε η διαφημιστική κρατική πίτα. Προσθέστε και τις ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, Cosmote, Τράπεζες, κ.ά.) για να κάνετε σούμα.
Φανταστείτε ότι στην Επαρχία οι τοπικοί "παράγοντες" άνοιγαν/ανοίγουν ΜΜΕ με κυκλοφορίες των 1000 εντύπων και παίρνουν διαφήμιση. Εάν δεν πάρουν διαφήμιση παίρνουν δουλειές με τις κατασκευαστικές τους εταιρίες ή τις αντιπροσωπείες τους που αναλαμβάνουν προμήθειες νοσοκομείων, δημοσίων οργανισμών, σχολείων κλπ κλπ.
Τώρα όμως αυτά τελείωσαν. Δεν υπάρχει σάλιο. Δεν υπάρχει υπηρεσία που να διαφημιστεί. Τι να πει άλλωστε. Ακόμα και τα 4ψηφια τηλέφωνα του ΙΚΑ, έκλεισαν και το τηλέφωνο σηκώνουν οι εργαζόμενοι και όχι το τηλεφωνικό κέντρο που συνεργαζόταν.
Τα Δημόσια έργα σταμάτησαν και έτσι οι μεγαλο-κατασκευαστές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Αποτέλεσμα;
Πιέζουν την κυβέρνηση, τοποθετώντας ως ασπίδα τους εργαζόμενους.
Τα χρήματα υπήρχαν. Τα έφαγαν μέσω του χρηματιστηρίου οι καρχαρίες. Οι αρχές ξέρουν που πήγαν αρκεί να ψάξουν.
Άλλοθι δεν έχει κανείς. Πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν κλείσουν και απολύσουν, θα υποστούν κοινωνικές και οικονομικές κυρώσεις. Στο χέρι μας είναι να το πράξουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις