Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Φορολογία

Δουλεύω 27 χρόνια.
Πληρώνω αμέτρητα χρήματα, βάσει του συντελεστή 35%-40%-45%. Ότι μου ζητήσουν το παίρνουν.
Είμαι μισθωτός. Δεν σκέφτηκα ποτέ την φοροδιαφυγή. Δεν έχω δυνατότητα εξόδων που μειώνουν τον τελικό συντελεστή. Κάποτε είχα μερικές δαπάνες που τις δικαιολογούσε το εισόδημά μου.
Τώρα τίποτα.
Πληρώνω για το ΙΚΑ, τον ανώτατο συντελεστή εδώ και πολλά χρόνια.
Έχω χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του, μόνο 1 φορά και μετά ... την έκανα!
Δεν πιστεύω ότι κακώς πληρώνω, αλλά εκνευρίζομαι όταν τα χρήματα αυτά δεν πάνε στους αναξιοπαθούντες ή στις συντάξεις.
Οι εταιρίες από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι έχουν σχεδόν τον ίδιο συντελεστή εισοδήματος αυξάνουν συνεχώς τα "έξοδά" τους (με αυτοκίνητα, τηλέφωνα, εστιατόρια, κάρτες κλπ κλπ) με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συνεχώς κέρδη. Μάλιστα το μόνο που τις απασχολεί είναι πως θα ενγράψουν δαπάνες προκειμένου να τους μείνουν περισσότερα χρήματα. Ορισμένες μάλιστα καταφεύγουν σε συναλλαγές μαύρου χρήματος και .... όλα καλά.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στην διακαναλική, ότι θα μπορούσαν να μειώσουν την φορολογία στο μισό εάν δεν φοροδιαφεύγαμε. Αυτός ο πληθυντικός με ενόχλησε.
Μήπως δεν γνωρίζει τις διαδρομές χρήματος των εφοριακών;.
Μήπως δεν γνωρίζει ότι ένας μισθωτός, όσα χρήματα κι αν κερδίζει δεν μπορεί να φοροδιαφεύγει; Μήπως δεν γνωρίζει ότι εάν η φορολόγηση των εταιριών ήταν 10%-15% όλοι θα πλήρωναν;
Έχω όμως επίσης και σοβαρότατες επιφυλάξεις, ότι στην Ελλάδα του 2010, η μείωση της φορολογίας θα δημιουργούσε επενδύσεις. Νομίζω ότι θα δημιουργούσε μεγαλύτερες περιουσίες για το εσωτερικό κεφάλαιο και συνθήκες για να έρθει κάποιο ξένο. Η αδιαφάνεια, η απατεωνιά και η γραφειοκρατία είναι πιο σοβαρά θέματα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Θα μπορούσε όμως να αυξήσει την κατανάλωση, άρα και να δώσει "βενζίνη" στην αγορά.
Όμως το λάθος του μνημονίου, θα το μνημονεύουμε για τουλάχιστον 20 χρόνια, αφού τόσο θα τραβήξει η βαλίτσα του ταξιδιού μας.
Ελπίζω τα παιδιά μας να τα καταφέρουν καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις