Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Παμπούκης και επενδύσεις

Πριν λίγες ημέρες είδαμε τον κ. Παμπούκη να κλείνει πανηγυρικά τις εργασίες του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης.
Λέτε να είναι σημαδιακό;
Στον τύπο διέρρευσαν (!!!) με τους γνωστούς τρόπους ορισμένες "συζητήσεις" και "προσπάθειες" εξεύρεσης επενδυτών από τις ΗΠΑ. Το σενάριο είχε διάφορες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην Ελληνική αγορά και ο κ. Παμπούκης, έστρωνε το χαλί υποσχόμενος λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερο κράτος και σταθερή κυβέρνηση.
Τα υπόλοιπα δεν θα διαβάσαμε πουθενά. Στον Ελληνικό τύπο τουλάχιστον.
Κι όμως επαφές έγιναν, αλλά το διακύβευμα ήταν λίγο διαφορετικό από τον υποσχόμενο παράδεισο.
Ζητήθηκε από το Citigroup, ξέρετε αυτό που πτώχευσε και σώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τώρα κλείνει τεράστιο αριθμό καταστημάτων στην χώρα μας, να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.
Κεραυνός. Τι κρύβεται από πίσω;
Μπορούμε να πούμε και να κάνουμε πολλά σενάρια και πάλι όλα θα είναι αμφίβολα ως προς την κατάληξή τους.
Εάν είναι αλήθεια αυτό (θα το δούμε οσονούπω), τότε αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη για το πως εννοεί ο κ. Παμπούκης τις επενδύσεις.
Θα πουλήσει δηλαδή την μεγαλύτερη Βαλκανική Τράπεζα και εθνικό κεφάλαιο της χώρας μας, σε άλλους ασθενείς της παγκόσμιας οικονομίας.
Επενδύσεις μάλλον εννοεί να πουλήσουμε τα έπιπλά μας και να τα διαφεντεύουν άλλοι. Η περίπτωση να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στο καθεστώς επιχειρήσεων και όσοι επενδύσουν να το κάνουν με δικά τους κεφάλαια δεν βλέπω να είναι στο σκεπτικό τους.
Αμ, έτσι φέρνω κι εγώ επενδύσεις.
Σαν τον Σκαραμαγκά, που δώσαμε τα Ναυπηγεία, παραγγέλλοντας 2 φρεγάτες και 1 υποβρύχιο στους αγοραστές. Τους δώσαμε δηλαδή μέρος του πλούτου της χώρας και τους πληρώνουμε για να κερδίζουν και να είναι βιώσιμοι...
Βλέπω αντί για σοβαρές επενδύσεις, καζίνο, φρουτάκια, στοίχημα, γήπεδα γκολ και άλλες φαιδρότητες, που ούτε ανάπτυξη δημιουργούν, ούτε μέλλον. Μόνο χρήματα στην τσέπη λίγων.
Οι τομείς των επενδύσεων είναι συγκεκριμένοι. Ναυτηλία, Παιδεία, Τουρισμός, Περιβάλλον.
Αλλά αντί αυτών, φτώχεια σε όλα 
Στις ιδέες που κυριαρχούν. Στην έλλειψη πολιτικής δημιουργικότητας. Στην μη ανάδειξη και εμπιστοσύνη του ελληνικού δυναμικού.
Δυστυχώς, η κατάσταση που ζούμε θα σέρνεται για τουλάχιστον 8-10 χρόνια ακόμη, εάν δεν βάλουνε όλοι μυαλό.

   

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αμ, έτσι φέρνω κι εγώ επενδύσεις."

Δεν μας φέρνεις ΜΙΑ να τη δούμε...
Είσαι πολύ άδικος.Δεν μας λυπάσαι..

"Σαν τον Σκαραμαγκά, που δώσαμε τα Ναυπηγεία, παραγγέλλοντας 2 φρεγάτες και 1 υποβρύχιο στους αγοραστές. Τους δώσαμε δηλαδή μέρος του πλούτου της χώρας και τους πληρώνουμε για να κερδίζουν και να είναι βιώσιμοι..."

Λάθος.Σαν τον Πειραιά,που δεν δώσαμε τίποτα,δεν παραγγείλαμε τίποτα,δεν εκχωρήσαμε κανένα πλούτο της χώρας,αλλά νοικιάσαμε τη διαχείριση,εισπράττοντας πλουσιοπάροχα εκατομμυριάκα και μόλις είδες τις συμβάσεις που πρότειναν οι Κινέζοι στους εργαζόμενους,σ' έπιασε τρόμος και ζητούσες να φέρνουν τα χοντρά κεφάλαια τους στην Ελλάδα,γιά να τα ελέγχει το κράτος!!!!!!!
(Ανάρτησή σου 24/11/2010)

"Δυστυχώς, η κατάσταση που ζούμε θα σέρνεται για τουλάχιστον 8-10 χρόνια ακόμη, εάν δεν βάλουνε όλοι μυαλό."

Σε παρακαλούμε,ΣΩΣΕ ΜΑΣ! Δάνεισέ τους έστω,πολύ λίγο μυαλό απ' το δικό σου!!!!

theokot είπε...

Ανώνυμε, με παρεξηγείς αδίκως. Το αδίκως έχει να κάνει με το γεγονός ότι μάλλον είμαστε στην ίδια πλευρά. Anyway. Για του Κινέζους εντανιώθηκα στο γεγονός ότι κάνουν επενδύσεις με νόμους Κνέζικους, καταπατώντας το Ελληνικό δίκαιο. Προφανώς οι συγκεκριμένοι κάνουν πραγματική επένδυση, αφού φέρνουν κεφάλαια και βοηθούνν στην ανάτπυξη του λιμανιού. Όχι όμως αυτό να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι με "παράνομες" συμβάσεις. Τίποτε άλλο.
(Άα, και σίγουρα μπορώ να συνεισφέρω εάν μου ζητήθεί, εκτός εάν νομίζεις ότι οι κυβερνώντες είναι φωστήρες γνώσης))

Ανώνυμος είπε...

" ...εκτός εάν νομίζεις ότι οι κυβερνώντες είναι φωστήρες γνώσης"

Το τί νομίζω γιά τους κυβερνώντες δεν θα το γράψω γιατί θα ζητηθεί
σίγουρα - όχι από σένα - η επέμβαση του Σφακιανάκη!...Κι αυτή την έποχή έχω άλλα σπουδαιότερα πράγματα να κάνω....

"...με παρεξηγείς αδίκως."

Αν έτσι νομίζεις,πιθανόν έτσι και να είναι. Όμως αυτοακυρώνεσαι όταν γράφεις - σωστά - πως ένας πρόσφορος τομέας ανάπτυξης είναι η Ναυτιλία και δεν βγάζεις κιχ μπροστά στο τηλεοπτικό έκτρωμα των ΠΑΜιτών,στοιχισμένων σε τριάδες και με βήμα στρατιωτών να "καταλαμβάνουν" το λιμάνι και να στέλνουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ χιλιάδες τουριστών κρουαζιέρας στη .....γειτόνισσα!
Γιατί άραγε η σιωπή;
Φταίνε τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια εδώ;
Θα το ρίξουμε κι αυτό στον ά-κυρο Πάσχο; Ή μήπως στον ...άδικο Ανώνυμο;

theokot είπε...

Πραγματικά βλέπω ότι παρακολουθείς τα γραφώμενά μου και αυτό με χαροποιεί. Δικαιολογημένα, δεν έχεις παρακολουθήσει από την αρχή το Blog. Απλώς επισυμένω το post "ΠΑΜΕ, για Πλάκα"-26/6/10. (http://theo-think.blogspot.com/2010/06/blog-post_26.html)
Όπως θα δεις αυτά που θέτεις έχουν γραφτεί και καταδικασθεί. Τουλάχιστον εδώ δεν κάνω αντιφάσεις. Σε άλλα μπορεί. Αναμένω παρατηρήσεις.
Thks anyway.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Η Εθνική τράπεζα είναι μια ιδιωτική τράπεζα. Το κράτος έχει ελάχιστες μετοχές σε αυτή την τράπεζα. Τι σας νοιάζει αν αγοράσει η Citygroup μετοχές της Εθνικής; Αφού μάλλον δεν ξέρετε καν ποιός έχει ήδη μετοχές της Eθνικής.

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις