Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου στο Ερζερούμ

Στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στο Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη) της ανατολικής Τουρκίας και θα παραστεί στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων διπλωματών.
Καμία ενημέρωση δεν έχουμε για την εκεί παρουσία του και την agenda που θα ακολουθήσει!
Γνωρίζουμε όμως ότι την συνάντηση τόσων πολλών διπλωματών, την έχει οργανώσει ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου. Προφανώς η δική του agenda θα είναι να συντονίσει τις διπλωματικές αποστολές της χώρας του, στην κατεύθυνση που έχει ο ίδιος εισάγει, δηλαδή στην νεο-οθωμανική πολιτική της "μεταφυσικής δικαίωσης της τουρκικής παρουσίας" όπως ο ίδιος συνηθίζει να αναφέρει και να γράφει (τον τελευταίο καιρό μάλιστα αναφέρει και ορισμένα τρελά εθνικιστικά και ανιστόρητα αποφθέγματα του Κεμάλ Ατατούρκ, όπως τα περί της "θεωρία της ηλιακής γλώσσας").
Θα πρέπει να ενημερώσω ή να θυμίσω ότι ο τόπος που διεξάγεται η συνάντηση, είναι το σημείο συγκέντρωσης των ταγμάτων εξορίας των Ποντίων, που κατέληξε στον αφανισμό 300.000 ανθρώπων. Φυσικά αυτό δεν απασχολεί τον Πρωθυπουργό μας!
Εμάς όμως μας απασχολεί πολύ, αφού ούτε αναγνώριση για την γενοκτονία έχει γίνει, ούτε θεωρείται σημείο/τόπος ολοκαυτώματος.  
Στην Ελλάδα οι υποτελείς και μετριοπαθείς Πρωθυπουργοί μας, δεν θεωρούν σημαντικό Ιστορικό γεγονός την γενοκτονία Ελλήνων και φυσικά δεν διεκδικούν ούτε καν την αποκατάσταση της μνήμης, την οποία όμως θυμούνται στις εκλογές.
Η ιστορική μνήμη είναι θεμέλιο της δημοκρατίας, ενώ η ασθενής μνήμη θεμέλιο για πολλά δεινά.
Τι θα συζητήσουν εκεί;
Τι σημαίνει η παρουσία του Πρωθυπουργού, ταυτόχρονα με την υπ. Εξωτερικών της ΕΕ, Κ. Άστον (γνωστής για τον "φιλελληνισμό" της);
Τι είδους προσέγγιση επιχειρείται;
Χαριτολογώντας θα έλεγα, ότι θα χορέψουμε και πάλι κανένα ζεϊμπέκικο, για να πούμε ότι κάνουμε προσέγγιση!
Σοβαρά τώρα.
Εμένα μου φαίνεται κάτι σαν αποστολή του Παπανδρέου για να ισορροπήσει λίγο την πληγωμένη σχέση των Τούρκων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μέσω ενός "σχεδίου" ειρηνικής προσέγγισης και πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη στην περιοχή. Βρήκε δηλαδή ρόλο στην Διεθνή σκηνή!
Δυστυχώς η συμμετοχή σε αυτή την συνάντηση, αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει ότι η παγίδα είναι μεγάλη και ότι χρησιμοποιείται για να γίνει τελικά δορυφόρος στην περιφερειακή δύναμη που θέλουν να είναι η Τουρκία.
Πρόβλημα δεν έχω επί αυτού, αλλά απαιτώ να αναπτύσσουμε δικής μας ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να μην κάνουμε τα θελήματα των Αμερικανών ή των Γερμανών.
Δυστυχώς το Ιστορικό λάθος που διέπραξε με την απόφασή του για την υποτέλεια της χώρας, θα μας φέρει σε δύσκολη θέση οσονούπω και στην εξωτερική μας πολιτική.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις