Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μετανάστες, Νομική - Υπατίας - .....

Όπως είχαμε πει και σε παλαιότερη ανάρτηση, το πρόβλημα που κρύψαμε κάτω από το χαλί διώχνοντας του μετανάστες από την Νομική, γύρισε πάλι πίσω.
Έχω λίγες ακόμη σκέψεις να καταγράψω.
Οι Δυτικές κοινωνίες συνεχίζουν να κρατούν, να ληστεύουν ουσιαστικά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των φτωχών κρατών. Για να διατηρήσουν την δύναμή τους εγκαθιστούν χούντες με ανδρείκελα ή στρατηγούς και  βυθίζουν συνεχώς περισσότερο στην φτώχεια εκατοντάδες εκατομμύρια κόσμο (Νιγηρία, Πακιστάν, ΙΡΑΚ κλπ κλπ).
Η Ευρώπη, που γεωπολιτικά αποτελεί εύκολη πρόσβαση για όλους τους φτωχούς κυριεύεται από κύματα εκατοντάδων χιλιάδων απεγνωσμένων ανθρώπων.
Όπερ σημαίνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ η μετανάστευσή τους προς τα εδώ (παράνομη ή μη). Η Ελλάδα αποτελεί την κερκόπορτα, διότι και γεωπολιτικά είναι εγγύτερη αλλά κυρίως είναι γυμνή θεσμικά και δεν μπορεί να επιβάλλει νόμους και αρχές.
Δεν έχει Μεταναστευτική πολιτική (εκτός εάν θεωρεί κανείς ότι η κυρία Νταλάρα (υπεύθυνη υφυπουργός), είναι άτομο που μπορεί να την σκεφτεί ή να την εκφράσει έστω ή και να εφαρμόσει ότι θα αποφασίσουν οι υπόλοιποι άξιοι της κυβέρνησης.
Εάν δεν μπορούμε να κατοχυρώσουμε στο ελάχιστο τα δικαιώματα των μεταναστών, όπως εκφράζονται από τον ΟΗΕ ή τις διεθνείς συνθήκες, πως θέλουμε να έχουμε διακαιώματα εμείς απέναντί τους.
Η συζήτηση που γίνεται είναι εντελώς αποπροσανατολιστική και γίνεται με την γνωστή και προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης, της διαίρεσης της κοινωνίας.
Φυσικά και δεν αντέχουμε ως χώρα 1,5 εκατ. μετανάστες.
Φυσικά και η νεο-φιλελεύθερη συνθήκη της Λισσαβόνας μας φέρνει σε αδιέξοδο.
Το να συζητάμε όμως για το εάν καλώς θα πεθάνουν κάποιοι, καταντάει απάνθρωπο και σίγουρα βρίσκεται μακρυά από αυτό που κυνηγούσαμε να είμαστε. Πολιτισμένοι Ευρωπαίοι.
Οι διεθνείς συνθήκες κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των μεταναστών, βασιζόμενες στην αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και κυρίως στην υπεράσπιση των ασθενέστερων από την βία, την ταπείνωση και τον θάνατο.
Τι έχουμε καταφέρει έως σήμερα;
Να ξεχάσουμε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας της πρόνοιας και της αλληλεγγύης.
Ίσως γιατί και σε εμάς (γι άλλους λόγους) δεν τα παρέχει κανείς.

Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε νεκρούς.
Μετά θα έχουμε τύψεις, ορισμένοι..., γιατί οι υπόλοιποι θα νομίζουν ότι το πρόβλημα τελείωσε και δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους εδώ!

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις