Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Μετανάστευση. Η αμηχανία της κοινωνίας μας

Σε λίγο θα ανοίξει θέμα μεταναστών.
Η κοινωνία μας είναι βαθιά προβληματισμένη με το θέμα. Θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπερβολές πολλών αλλά και τους τραμπουκισμούς των γνωστών ανεγκέφαλων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπία», περίπου 200 άτομα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες - «Λάθρα;», συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χίου, πραγματοποιώντας ολονύκτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπό το φως κεριών.Τα μέλη της Επιτροπής έμαθαν πως πρόσφυγες θα επαναπροωθηθούν μέσω Αθήνας για την Τουρκία.

Αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση θεωρώ.
Η επιχειρηματολογία όλων είναι αντιφατική και συχνά ρατσιστική.
Εκτιμώ ότι όλοι ξεχνούν ότι η Ελλάδα, ακόμη και φτωχότερη όπως είναι σήμερα, αποτελεί παράδεισο για εκατομμύρια άλλους που κυριολεκτικά πεινούν.

Το ζήτημα της μετανάστευσης δημιουργείται επειδή ο "ανεπτυγμένος" κόσμος απομυζεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των φτωχών κρατών της Αφρικής και της Ασίας, εγκαθιστώντας δικτατορίες και υποστηρίζοντας στρατιωτικά "κυβερνήσεις¨χωρών όπως στο Πακιστάν, στο Μπαγκλαντές, στην Νιγηρία, στον Νίγηρα, στην Σομαλία, στο Κονγκό, στο Μαρόκο, στην Ινδονησία, στο Ιράκ και πολλές άλλες.
Εκτός εάν κάποιος μας πείσει ότι ο χρυσός, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ασήμι, τα διαμάντια, ο σίδηρος και άλλα αγαθά εξορύσσονται στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα.

Έχουμε υποχρέωση να αναπτύξουμε δράσεις για την εγκαθίδρυση δημοκρατικών πολιτευμάτων στις παραπάνω χώρες και να συμπράξουμε στην αναδόμησή τους.
Ειδάλλως το μεταναστευτικό ρεύμα θα μεγαλώνει συνεχώς. 
Φυσικά, δημιουργούνται προβλήματα στην χώρα μας από την αθρόα είσοδο ανθρώπων με διαφορετικές νοοτροπίες, που όμως το μοναδικό τους κίνητρο για να μεταναστεύσουν είναι το κέρδος λιγοστών Ευρώ, που για τις χώρες τους είναι τεράστιο ποσό.
Ας αναλογιστούμε ότι με 50 € στην Νιγηρία αγοράζονται εκατοντάδες φάρμακα και εμβόλια ή ζει τουλάχιστον 1 μήνα μια ολόκληρη οικογένεια.
Το πρόβλημα είναι ό,τι η Ελλάδα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές υποδοχής και λειτουργεί ως τρικοσμική χώρα (όπως και οι δικές τους). Η γκετοποίηση είναι το Νο 1 πρόβλημα.
Η ένταξή τους στην κοινωνία μας είναι επιβεβλημένη.
Φυσικά με όρους και προϋποθέσεις. Όχι ανεξέλεγκτα.
Συνεπώς εάν υπήρχα αυτοί οι όροι δεν θα ήμασταν αμήχανοι ως κοινωνία και τόσο αλλο-φοβικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις