Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αθήνα, η πόλη που θέλω να ζω

Έπεσαν στα χέρια μου μερικές φωτογραφίες από την Αθήνα του 1990.
Αμέσως θυμήθηκα τις εποχές που παλεύαμε για την ελεύθερη ραδιοφωνία (1985-1988) και κολλάγαμε αφίσες στην Αχαρνών και τους δρόμους γύρω από τον Αγ. Παντελεήμονα για να γνωστοποιήσουμε την μετάδοση του, παράνομου φυσικά, Ραδιοφωνικού μας προγράμματος από τα γραφεία του Ρήγα Αγ. Νικολάου. Θυμήθηκα ότι γνωρίζαμε προσωπικά τους κατοίκους της περιοχής, που μπορεί να φαινόταν αστική, λόγω της Αχαρνών, αλλά τελικά ήταν σαν ένα μικρό χωριό. Άνθρωποι όλων των πολιτικών χώρων που οι περισσότεροι όμως ενθουσιαζόντουσαν με τον ενθουσιασμό μας και τελικά μας υποστήριζαν.
Τώρα, η περιοχή από την Ζήνωνος έως ψηλά τον Αγ. Νικόλαο και από τον σταθμό Λαρίσης έως το Πολύγωνο, με ελάχιστες εξαιρέσεις έχει παραδοθεί σε εγκληματίες.
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια όλοι ζούσαν αρμονικά, παρά το γεγονός είναι δύσκολο να ενσωματωθούν αλλοδαποί σε μια τέτοια κοινωνία.
Τώρα τα συμφέροντα του οικονομικού παρακράτους, άλλαξαν την εικόνα. Την έκαναν εχθρική, φοβιστική, ρατσιστική.
Σωματέμποροι (εγχώριοι και αλλοδαποί), Δικηγόροι (εγχώριοι), όργανα της "τάξης" (εγχώριοι), ηγεσίες συνδικάτων αλλοδαπών, δουλέμποροι (εγχώριοι και αλλοδαποί), εγκληματικά στοιχεία (εγχώρια και αλλοδαπά) λειτουργούν σαν να βρίσκονται σε μια αποκλεισμένη πόλη με σύνορα, με δικό τους στρατό και δική της κυβέρνηση.
Απέναντί της, οι τραγικοί εκπρόσωποι της υπόλοιπης Αθηναϊκής πολιτείας, αμήχανοι, χωρίς σχέδιο δράσης αλλά κυρίως χωρίς θάρρος και τόλμη.
Η κατάσταση θυμίζει Μεσολόγγι. Μόνο που την θέση του κατακτητή την έχουν αυτοί που τους ανήκει πραγματικά η πόλη. Αντιφατικό έεε!
Ορισμένες από τις προτάσεις μου είναι οι εξής:
  1. άμεση πεζοδρόμηση των Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πειραιώς έως Κουμουνδούρου, 3ης Σεπτεμβρίου έως Μάρνης, Αγ. Κωνσταντίνου έως πλ. Καραισκάκη, Βασ. Σοφίας έως Κολωνάκι, Πατησίων έως πλ. Αιγύπτου (άμεση σημαίνει ότι κλείνουν από αύριο και όχι σε 3-5 χρόνια που θα γίνουν οι μελέτες...)
  2. άμεση παραχώρηση της εποπτείας/συντήρησης του συνόλου των δρόμων, πεζοδρομίων κλπ στον Δήμο
  3. άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης στην βάση των 9 μέτρων και κάλυψης του 20% του οικοπέδου (αναλυτικά θα σας τα πως άλλα ώρα)
  4. σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών
  5. μείωση του φορολογίας για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν εκεί (τουριστικές, τεχνολογίας, ασφαλιστικές και γενικά παροχής υπηρεσιών που δεν έχουν αποθήκες κλπ)
  6. κίνητρα για απομάκρυνση των υπολοίπων επιχειρήσεων.
  7. χορηγικό πρόγραμμα, με συμμετοχή επιχειρηματιών, πολιτών για την δημιουργία ταμείου (υπό την εποπτεία του Δήμου) για την διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων που θα δημιουργηθούν
Δεν αναπολώ τίποτα από τα παλιά.
Θέλω να είμαι περήφανος για την πόλη που ζω.


1 σχόλιο:

The truth. master είπε...

Να προσθεσω και γω μια - δυο ?
1)Αλλαγή του νομικού πλαισίου σε συνδιασμό με Δυνατη και αδιακοπη αστυνομευση, συλληψη των εγκληματιων και ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ εκδικαση της υποθεσης τους. Αν αθωωθουν ολα καλα, αν οχι για τους μεν ημεδαπους ( εμπορους ναρκωτικών, δουλέμπορους, κτλ)ποινες στο ανωτατο πλαφον ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΙΝΤΙΚΑ), για τους δε αλλοδαπους αμεση εντος 24 ωρων απελαση (ανεξαρτήτως αν ειναι νομιμοι ή παρανομοι)... ο νομος αυτος ισχύει τοσο στην Γερμανία οσο και στην Γαλλία...
2)Αμεση απελαση ολων των παρανομων μεταναστων με συνεχεις επιχειρησεις σκουπα... (αν δεν μπορει το κρατος να τους απελασει..επειδη δεν τους δεχονται πισω στην χωρα τους ή διοτι δεν θελουν οι ιδιοι να πανε, ας τους δωσει ταξιδιωτικα εγγραφα ισχυος 1 μηνα και ας τους συνοδευσει εως τα συνορα)...

Αν το κρατος ηθελα θα ειχε αποτελεσματα και με το ισχυον θεσμικο πλαισιο..μην παμε μακρια ας θυμηθουμε πως εξαφανιστηκε η εγκληματικοτητα την περιοδο των Ολυμπιακών Αγωνων....

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις