Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

S.O.S - Κάποιος να μας σώσει (Παπουτσής & Σια) ΙΙI

Η παρακάτω ανάρτηση είναι του Στράτου Σαφιολέα (@stratosathens) από το google+
Την παραθέτω αυτουσια και την προσυπογράφω στο σύνολό της.
(Ο τίτλος της ανάρτησης είναι δικός μου).

“Θέλω να σας δηλώσω κάτι κατ' αρχήν:

Πέρυσι τέτοια εποχή, γνώρισα δύο ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας και πέρασα σχεδόν δύο μέρες μαζί τους. Ο ένας ήταν επικεφαλής της δίωξης εγκλημάτων διακίνησης λευκής σάρκας. Λεβέντης, παλικάρι, μάγκας, σαν να είχε βγει από ταινία του Χόλυγουντ. Δε θα το πιστεύατε! Μας διηγήθηκε στο τραπέζι διάφορες ιστορίες, αλλά αυτή που συγκράτησα ήταν πως πολλές φορές όταν έκαναν εφόδους και απελευθέρωναν γυναίκες που ήταν αιχμάλωτες σε κυκλώματα πορνείας και κινδύνευε η ζωή τους, μέχρι να κινηθεί ο μηχανισμός για την φιλοξενεία τους, οι αξιωματικοί έβαζαν λεφτά από την τσέπη τους για να πληρώσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία ώστε να έχουν κατάλυμα.

Ο δεύτερος ήταν αξιωματικός στη διώξη οργανωμένου εγκλήματος. Καταρτισμένος, "επιστήμονας", μας έδειξε διαγράμματα σε ένα σεμινάριο για το πώς γίνεται συστηματικά η δίωξη των συμμοριών εγκλήματος, τα οποία γέμισαν ένα πίνακα με διαγράμματα και σχέσεις. Αισθάνθηκα περίφανος.

Θέλω να ξεκαθαρίσω λοιπόν: στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχουν έξυπνοι και εργατικοί αστυνομικοί, μορφωμένοι, ικανοί, οι οποίοι δουλεύουν με λίγα λεφτά και πολύ φιλότιμο. Α, και με κίνδυνο της ζωής τους. Τους θαυμάζω, τους σέβομαι και τους ευχαριστώ για τη προσφορά τους.
 

ΟΜΩΣ στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχει ένα όλο και μεγαλύτερο, ανεξέλεγκτο τμήμα της στο σώμα των ΜΑΤ, το οποίο κινείται διαρκώς ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΤΑΞΗΣ. Επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
 

Οι βίαιοι και ανεξέλεκτοι ξυλοδαρμοί δεν καλύπτονται πλέον από προφάσεις και δικαιολογίες. Δεν είναι πάνω στις συγκρούσεις με "κουκουλοφόρους", αλλά έχουν περάσει σε ξυλοδαρμούς διαδηλωτών που δεν απειλούν κανέναν αστυνομικό, και εδώ και ένα χρόνο και δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων.

Οι ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων είναι πλέον συστηματικοί. Αυτό δημιουργεί σοβαρές απορίες. Είτε ο κ. Χρήστος Παπουτσής δεν μπορεί να ελέγξει το τμήμα αυτό της αστυνομίας το οποίο τον εκβιάζει με λευκή απεργία - και υπάρχουν πληροφορίες για αυτό - είτε ακόμα χειρότερα, έχει δώσει εντολή να απειλούν και να χτυπούν δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι δεν αποτελούν κάποιο προνομιακό τμήμα το οποίο δικαιούται κάποιου προνομιακού άσυλου που δεν καλύπτει ας πούμε έναν μαυροντυμένο διαδηλωτή. Όμως η δημοσιογραφία είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Ανεξάρτητα από δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα παράπονα κατά των δημοσιογράφων, είναι αυτοί οι οποίοι πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους μας ενημερώνουν και ελέγχουν την εξουσία. Ο συστηματικός ξυλοδαρμός των δημοσιογράφων από τα ΜΑΤ δεν είναι μια αθώα εξέλιξη.

Η οικονομική κρίση και ο χειρισμός της μπορεί να είναι θέμα μεγάλης συζήτησης. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη δεν χωρούν καμμία. Δε χωράει καμμία έκπτωση.

Ένα χρόνο πριν μετά τις πρώτες καταγγελίες, όλοι έκπληκτοι στράφηκαν στον κ. Παπουτσή για εξηγήσεις. Ένα χρόνο μετά ο κ. Παπουτσής έχει αποδειχθεί συστηματικός ψεύτης. Λυπάμαι που το γράφω. Το κάνω, γνωρίζοντας το βάρος των λέξεων. Ο κ. Παπουτσής έχει συστηματικά και δημόσια δεσμευτεί (στο διαδίκτυο) πως θα ερευνήσει τους ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων. Έχει περάσει ένας χρόνος. Τα επεισόδια έχουν ενταθεί, είναι συχνά και ο Υπουργός πλέον δεν κάνει καν τον τρόπο να δικαιολογηθεί. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από έναν ανίκανο και αναξιόπιστο Υπουργό Δημόσιας Τάξης ("Προστασίας Πολίτη").

Στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου αναγνωρίζω μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που κληρονόμησε μεγαλώνοντας μέσα σε μία πολιτική οικογένεια που διακήρυσε τη δημοκρατία. Μια κουλτούρα που εδραιώθηκε μέσα από τις σπουδές του στην Αμερική και στην Ευρώπη. Ήταν κάτι που πίστευα ότι τον ξεχώριζε από τον μέσο πολιτικάντη που έχουμε συνηθίσει.

Σήμερα είμαι έκπληκτος με τη στάση του, και ειλικρινά δεν μπορώ όσο και να θέλω, να την δικαιολογήσω. Είμαι διατεθειμένος να υποστώ τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Είμαι αποφασισμένος να τις παλέψω. Όμως δεν πρόκειται να κλείσω τα μάτια στην καθαρή απειλή κατά της δημοκρατίας. Και κανείς Έλληνας, ανεξάρτητα σε πιο κόμμα ανήκει, ανεξάρτητα πιο κόμμα έχει ψηφίσει, δε πρέπει να ανεχθεί μία τόσο σκοτεινή εξέλιξη.

Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν παρατηρητής. Δε μπορεί να είναι απών. Οφείλει να πάρει όχι απλώς θέση, αλλά και μέτρα. Τώρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Ο κ. Χρήστος Παπουτσής είναι ανάξιος των περιστάσεων. Η πολιτεία του έχει πλήξει τη νομιμότητα και έχει συκοφαντήσει και την ίδια την αστυνομία, σε μία περίοδο που το έργο της απέναντι στην αυξανόμενη εγκληματικότητα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ.

Ως πολίτης και ώς ψηφοφόρος θα αξιολογήσω τις πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα αυτό στις επόμενες ημέρες. Δε θα το ξεχάσω, και δε πρέπει να το ξεχάσετε και εσείς. Τα λόγια τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις