Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Η επόμενη μέρα είμαστε Εμείς

Κάποια στιγμή βρίσκεσαι ενώπιον του εαυτού σου.
Βουτηγμένος στο συναίσθημα της αδικίας, την οργή για τον παραλογισμό που δεν αφήνει να γίνει τίποτα σωστά. Και συλλογίζεσαι τι φταίει.
Γιατί το προφανές και αυτονόητο δεν μπορεί να συναποφασιστεί και να πραγματοποιηθεί;
Στις τηλεοράσεις μια οπερέτα εύκολων λύσεων και απαντήσεων, που θέλουν να πείσουν ότι έχουν την λύση στα προβλήματα.
Και τα χρόνια περνούν – και η ζωή δυσκολεύει – και αυτοί συνεχίζουν – και εσύ συνεχίζεις αμέτοχος, αδύναμος, κουρασμένος.
Ήρθαν νέες εκλογές τώρα. Οι δρόμοι είναι δύο.
Συμμετέχεις ή αποφασίζεις καλύτερα για την εκπροσώπησή σου.
Εγώ επέλεξα να συμμετάσχω.

Υπηρετώ και αγωνίζομαι για την ουσιαστική πολιτική Αριστερή αλλαγή που θα προωθήσει κοινωνικά δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα θα μετασχηματίσει οικολογικά την οικονομία και το μοντέλο παραγωγής.
Για να επιβεβαιωθεί αυτή η θέση απαιτείται η δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας, που θα εγγυηθεί και θα φέρει σε πέρας αξιόπιστα και με σταθερότητα την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα.
Μπορεί να αποδειχθεί και επώδυνη, εάν δεν καμφθούν οι μαξιμαλισμοί και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Υπάρχει ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής με παρέμβαση σε όλα τα αίτια που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της θέση και παραμένουν ακόμη ανέγγιχτα όπως η έλλειψη θεσμών, αναπτυξιακής πολιτικής στηριγμένης στην εξωστρέφεια, στη γνώση και τη καινοτομία, στοχευμένης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής που να μειώνει τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Πρέπει να υπάρξει μετατόπιση από μέτρα λιτότητας σε πολιτικές καταπολέμησης της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο, στην περιστολή της φοροδιαφυγής και προώθησης της ανάπτυξης.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Το χρέος, δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Χρειάζεται μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του.
Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Ένα εθνικό σχέδιο που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε μια οικονομία με θεσμούς που θα διασφαλίζουν ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών.
  • Με προώθηση δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (και όχι απορρυθμίσεων).
  •  Με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και δημοκρατική εμβάθυνση.
  • Με ανασυγκρότηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος.
  • Με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό πρότυπο.
  • Με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων παρεμβάσεων προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.
  • Με νέου τύπου διαχείριση των κοινοτικών πόρων αλλά και νέα λειτουργία του τραπεζικού συστήματος με τρόπο που να υπηρετεί την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
  • Με φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, που θα ελαφρύνει τα βάρη των συνεπών φορολογούμενων, θα αντικαταστήσει τη σημερινή υπερφορολόγηση με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με την καταπολέμηση στην πράξη της φοροδιαφυγής.
  • Με θέσπιση ρυθμίσεων που θα διοχετεύουν πόρους σε κοινωνική πολιτική για τους ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για ένα νέο κοινωνικό κράτος πρόνοιας.
  • Με παροχή της απαιτούμενης ρευστότητας και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις, σύνδεση της ανώτατης παιδείας και του ερευνητικού ιστού με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και αξιοποίηση του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα στο νέο πρότυπο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Διεκδικώ την ψήφο όλων όσων μπορούν να σκεφτούν νηφάλια και να εμπιστευθούν έναν όμοιό τους.

(μέρος του κειμένου είναι αναδημοσίευση θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις