Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ και Πράσινη ενέργεια

  Μήπως δεν κατάλαβα καλά;
Μπα. Κατάλαβα πολύ καλά.
Το ρεύμα θα ακριβύνει με συνοπτικές διαδικασίες. Έχουμε μάλλον το φθηνότερο ρεύμα στην Ε.Ε. Σχεδόν 40% από το μέσο Ευρωπαϊκό κόστος.
Είναι από τα ελάχιστα πράγματα που μπορούν να μας ζηλεύουν ακόμη οι υπόλοιπες χώρες.
Κι όμως, η ΔΕΗ συνεισέφερε στον προϋπολογισμό τους 2009, περίπου 700 εκατ.€ από τα κέρδη της!!!
Ο λόγος είναι ότι παράγει ακόμη ρεύμα χρησιμοποιώντας λιγνίτη με τις γνωστές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία μας.
Τώρα όμως θα πρέπει να πούμε για μια ακόμη φορά, ΝΑΙ, στις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και να απελευθερώσουμε γρήγορα το σύστημα ενέργειας. Να έρθουν (που έχουν ήδη έρθει) ξένες εταιρίες που θα παράγουν ρεύμα. Φθηνότερο; Θα δούμε.
Πρέπει όμως να γνωρίζετε ορισμένα κρίσιμα στοιχεία.
Έως σήμερα η ΔΕΗ δεν μπορούσε να αυξήσει ανεξέλεγκτα τις τιμές, διότι το ρεύμα αποτελούσε κοινωνικό αγαθό και την απόφαση έπαιρνε η κυβέρνηση. Κατά τον νόμο λοιπόν αυτό θα αλλάξει, όταν η ΔΕΗ θα έχει κάτω από το 70% του μεριδίου αγοράς. Θα μπορεί τότε χωρίς κυβερνητική έγκριση να αλλάξει τον τιμοκατάλογό της για να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό.
Επίσης, η απόφαση για πράσινη ενέργεια (που όλοι υποστηρίζουμε) έχει και τα μειονεκτήματά της, αφού το κόστος παραγωγής θα εκτοξευθεί λόγω των νέων υποδομών που θα δημιουργηθούν και φυσικά της τιμής παραγωγής που έχει ορισθεί στα 0,5 € / kw. Όσοι λοιπόν κάνουν επενδύσεις στον τομέα αυτό (π.χ. φωτοβολταϊκά) έχουν εξασφαλισμένη και εγγυημένη τιμή για 25 χρόνια.
Πως λοιπόν θα μας πωλούν φθηνότερο ρεύμα από αυτό το κόστος;

Το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγάλο για τα μεσαία και μικρά νοικοκυριά, διότι η μέση τιμή που πλήρωναν έως τώρα ήταν κάτω από 0,3 € / kw.
Δεν φαντάζομαι να περιμένει κανείς ότι ο ιδιώτης θα σκεφθεί την κοινωνική μέριμνα.
Το κράτος πρέπει να μας προστατέψει και ελπίζω να το κάνει.
Και επειδή θα έχουμε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οσονούπω, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ έχουν μείωση εισοδημάτων τουλάχιστον 30%. Αυτό βέβαια δεν θα δικαιολογεί την σχεδόν σίγουρη απόφασή τους να κλείνουν το ρεύμα, αλλά δεν θα δικαιολογεί και την κυβέρνηση να παίξει μαζί τους επικοινωνιακά και βρώμικα όπως έχει ήδη αρχίσει να κάνει με τις κοινωνικές ομάδες που η απαράδεκτη πολιτική της πλήττει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις