Σταχυολογώντας, μπορώ να εντοπίσω ορισμένα πράγματα που μου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα για την συνέχεια.
Κατ'αρχήν, η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, αναδεικνύει ότι και μόνο η παρουσία των πολιτών, αρκεί για να ανατρέψει υπάρχουσες πολιτικές 10ετιών. Χωρίς ενιαίο αίτημα, ήταν αρκετή για να αλλάξει τον ρου της πολιτικής μας Ιστορίας.
Δεύτερον, η δυναμική απόκρουση των προβοκατόρων από τους πολίτες, αναδεικνύει επίσης ότι υπάρχει έντονο αίσθημα αλληλεγγύης και ενστικτώδους "στρατηγικής" στην βάση του κοινού ζητούμενου που είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας (όπως κι αν την εννοεί ο καθένας που συμμετέχει).
Τρίτον, η κοινωνική "αυτοσυγκέντρωση" στον σκοπό, δημιουργεί συνθήκες επαναδραστηριοποίησης των πολιτών στα κοινά και βάση πολιτικοποίησης των επόμενων γενεών.
Τώρα χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Το πολιτικό παιχνίδι που παίζουν τα 2 κόμματα, φαίνεται να μην αποπροσανατολίζει, προς το παρόν, την κοινωνία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα δώσει ξανά την εμπιστοσύνη της σε ένα πρόσωπο "Μεσσία".
Ο λαός λέει: "αν καείς από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι"
Προτάσεις ακούγονται πολλές. Νομίζω όμως ότι αρχικά, πρέπει να συμφωνήσουμε στις κατευθύνσεις. Το έχουμε ανάγκη διότι είμαστε λίγο μπερδεμένοι, λόγω των αισχρών διλημμάτων που η κατεστημένων αντιλήψεων πολιτική "ελίτ" συνηθίζει να μας επιβάλλει.
Μπορούμε να εστιάσουμε στις εξής κατευθύνσεις:
- Δικαιότερο κοινωνικό κράτος
- Ενίσχυση των πολιτικών θεσμών
- Σύγχρονο και μικρότερο κράτος
- Δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους
- Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής
Μπορώ να αναφέρω ορισμένες:
photo by E.Dukas |
α) Διαπραγμάτευση για επιμήκυνση του χρέους, με περίοδο χάριτος και μείωση του επιτοκίου στο ελάχιστο.
β) Πίεση προς την ΕΚΤ, για ευρωομόλογο και ταυτόχρονη ίδρυση Τράπεζας Ειδικού Σκοπού διαχείρισης που χρέους. Ενδεχομένως, εάν συμφωνηθεί, δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (δεν την κρίνω απολύτως αναγκαία).
γ) 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης, μέσω Κοινοτικών Πακέτων (ΕΣΠΑ ή άλλα) .
Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής:
α) Κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς Τεχνολογίας, Καινοτομίας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Τουρισμού.
β) Μηδενική φορολόγηση για επιχειρήσεις νέων 20-30 ετών, με κατεύθυνση τους παραπάνω τομείς.
γ) Ενίσχυση των κινήτρων και θέσπιση νέων κανόνων για επιχειρήσεις νέου τύπου (startups, ομαδικές επιχειρήσεις, οργανωτικά σχήματα κοινής βάσης, συλλογικές καλλιέργειες κλπ), μέσω αλλαγής του φορολογικού κώδικα.
δ) Άμεση κατάργηση όλων των διαδικασιών, δημιιουργίας επιχειρήσεων και επένδυση (μέσω των παραπάνω προγραμμάτων της Ε.Ε.) στην μηχανογραφική ανάπτυξη για τον έλεγχό τους.
Σύγχρονο και μικρότερο κράτος:
α) Κατάργηση όλων των Δημοσίων υπηρεσιών που δεν παράγουν έργο και αναδιάρθωση του υπολοίπων στην βάση ενός ευέλικτου και τεχνολογικά εξοπλισμένου Δημόσιου τομέα.
β) Κρατικός έλεγχος των Δημοσίων επιχειρήσεων που διατηρούν δίκτυα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Συγκοινωνίες, Εθνική Τράπεζα/ΤΤ/Αγροτική, ΔΕΠΑ, Διυληστήρια κλπ) και πώληση των τομέων που παράγουν υπηρεσίες
γ) Άρση την μονιμότητας στο Δημόσιο, σε βάθος αυστηρά 5ετίας
Δικαιότερο κοινωνικό κράτος:
α) Σημαντική φορολόγηση των επιχειρήσεων που πήραν μεγάλα Δημόσια έργα (ίσως εδώ να χρειαζόταν η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου) μέσω έκτακτης 5ετούς εισφοράς (επιπλέον 10%-15% του τζίρου τους)
β) Δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών
γ) Δυσχερής αντιμετώπιση επιχειρήσεων που παρουσιάζουν κέρδη και απολύουν προσωπικό ή αντίστοιχα παρουσιάζουν ζημιές για συνεχόμενα έτη
δ) Κατάργηση όλων των ταμείων Υγείας και ανάπτυξη του ΕΣΥ ή της εξέλιξής του σε ΚΣΥ (Κοινωνικό Σύστημα Υγείας)
Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτα.
Οι προτάσεις όμως είναι απλά προτάσεις, όταν δεν είναι ενταγμένες σε μια κατεύθυνση πολιτικής.
Αυτή επιβάλλεται να είναι κοινωνική και δίκαιη.
1 σχόλιο:
Μηπως θα επρπε να προσθεσεις και την αποψη των αγανακτισμενων για ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΟΥ Ή ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ????
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε