Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ατομική ή Κομματική συμμετοχή; (#greekrevolution, #25mgr)

Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί στις συζητήσεις μας ένα ερώτημα, που εάν απαντηθεί, νομίζω ότι αποτελεί σημείο κλειδί για την πορεία του κινήματος των αγανακτισμένων.
Να συμμετάσχουν ή να συμπορευθούν, κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα κλπ, στις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Όπως όλα έτσι κι εδώ, ο καθένας απαντά ανάλογα με την οπτική που βλέπει τα πράγματα.
Εάν επιχειρήσουμε απάντηση στην βάση του κατεστημένου πολιτικού συστήματος που επικρατεί, τότε δικαίως κάποιος θα απαντήσει, ΝΑΙ.
Δεκαετίες τώρα έχουμε συνηθίσει να υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα, οδηγοί/εκπρόσωποι/αντιπρόσωποι/πρόεδροι/ηγέτες κλπ κλπ. Πως να ξεχάσουμε ή να απωλέσουμε τα βιώματά μας; Αφού έτσι μάθαμε να λειτουργούμε.
Τώρα φαίνεται αδιανόητη κάθε άλλη λογική ή πρακτική.
Η παρούσα πορεία των πραγμάτων, φαίνεται να διολισθαίνει προς την γενική απαξίωση.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην πλατεία Συντάγματος. 
Διάφοροι, δημοσιογραφίσκοι, γνωστοί και άγνωστοι αβανταδόροι, μισθωμένοι εκπρόσωποι, γράφουν άρθρα ή το παίζουν ανεξάρτητες φωνές και λοιδορούν, στην ουσία προπηλακίζουν, όσους προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν συνθήκες άμεσης Δημοκρατίας.
Εντάξει, έχει τα προβλήματά της. Πολλές φωνές, ακραίες απόψεις, ανούσιες κραυγές, αργά αντανακλαστικά.
Έχει όμως και τα πλεονεκτήματά της.
Ελεύθερες φωνές, δικαιώματα σε όλους ανεξαιρέτως, οραματικές προτάσεις, συλλογικότητα και αλληλεγγύη, ατομική ευθύνη, ειρηνική στάση.
Στην ζυγαριά, νομίζω ότι βαραίνουν τα πλεονεκτήματα
Δημιουργείται όμως ένα πρόβλημα.
Η διεκδίκηση αιτημάτων θα πρέπει να γίνει με μαζικό τρόπο. Οι πολίτες όμως δεν έχουν μάθει να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Συνεπώς προκύπτει το παραπάνω ερώτημα.
Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών, αύριο Κυριακή 5/6, θα σηματοδοτήσει και την πορεία των εξελίξεων.
Εάν κάποιος από τους παραπάνω φορείς νοιώθει την ανάγκη να συμμετάσχει οργανωμένα, η λύση είναι μία.
Να διαλέξει ένα άλλο σημείο της Αθήνας και να προσκαλέσει τους πολίτες που υιοθετούν τις απόψεις του, σε ενεργοποίηση.
Δεν θα το κάνουν όμως. Διότι καταλαβαίνουν ότι η απαξίωσή τους είναι γενική. Η καχυποψία για τις πρακτικές τους, κυριαρχεί ακόμη.
Συνεπώς η απάντηση στο ερώτημα,  προκύπτει εκ των συνθηκών.
Ή φανερώνεις την δυναμική σου ως πολιτικός ή συνδικαλιστικός φορέας ή παίρνεις απόφαση και προτρέπεις τα "μέλη", "φίλους" κλπ σε ατομική συμμετοχή στις διαμαρτυρίες.
Έτσι η συνεισφορά σου θα είναι θετική, Δημοκρατική και ειλικρινής.
Το ποτάμι της διαμαρτυρίας δεν αποτελείται από δεξιούς ή αριστερούς, αλλά από πολίτες/άτομα που συμμετέχουν βάζωντας στην άρκη τις πολιτικές τους τοποθετήσεις.
Παρά το γεγονός ότι στις συνελεύσεις της πλ. Συντάγματος, συμμετέχουν κυρίως αριστεροί και νεολαίοι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι, που αναγκαστικά είμαστε στα σπίτια μας στις 23:00 και 24:00 το βράδυ, δεν υποστηρίζουμε τα εκεί δρώμενα.
Το παράθυρο άνοιξε, το ποτάμι τρέχει. 
Ας το ακολουθήσουμε και βλέπουμε.



2 σχόλια:

Ifigenia είπε...

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν υπο το καθεστώς έντονων συναισθημάτων, τα οποία μπορεί και να πηγάζουν και από άλλες αιτίες και να βρίσκουν διέξοδο σε μια συλλογική διαμαρτυρία, έχουν τη δύναμη, όπως ο χείμαρος να αλλάξουν το τοπίο. Ομως νοιώθω ότι δεν υπάρχει σχέδιο αφενός και αφετέρου αυτή εδώ η επανάσταση έχει να αντιμετωπίσει μια εξουσία δίχως πρόσωπο. Η πραγματική εξουσία ασκείται από πλέγμα συμφερόντων μεγάλων εταιριών διαπλεκόμενων με την πολιτική εξουσία μεγάλων κρατών. Το σύστημα είναι δυσνόητο και φοβάμαι πως η καλή γνώση των θεμάτων απ όλους, έχει πολύ μεγάλη σημασία.

kostakis είπε...

ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ (ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30ΧΡΟΝΙΑ).

ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ....

ΣΥΝΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΓΑΝΤΩΣΑΝ ΤΗ ΣΑΠΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ.

ΑΦΟΥ ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΜΕ ΕΚΕΙ & ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ & ΤΟ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΠΛΕΟΝ....ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ. ΑΠΛΑ!!!

ΣΤΗΝ ΕΝ ΤΕΛΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΠΡΩΤΟΥ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ/ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΣΚΑΣΕ.

ΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ; ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ (ΕΜΘ), ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΚΗΣ....ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ (ΑΥΤΟ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΠΛΥΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ).

ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 30ΡΗΔΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ & ΘΑ ΕΙΧΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ 15,20,25) ΕΧΟΥΝ 'ΣΑΚΑΤΕΥΤΕΙ' ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ/ΥΠΟΘΗΚΕΥΘΕΙ.

ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΟ 'ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ' ΕΜΕΙΣ...!

ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΠΛΕ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΛΑΟΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝ ΤΕΛΕΙ...

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις