Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Το κούρεμα του 50% και ο Πινόκιο

Πολύς λόγος γίνεται για το επερχόμενο "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους.
Οι Γαλλία και Γερμανία διαγκωνίζονται (έτσι λένε τουλάχιστον) για να περάσουν ο καθένας την λύση που τον συμφέρει.
Οι Γερμανοί, όντας πιο προνοητικοί ζητούν κούρεμα του 50%+ διότι οι Τράπεζές τους το αντέχουν, αφού εγγράφουν τις αξίες ομολόγων στις ημερήσιες τιμές τους. Αντίθετα οι Γάλλοι τις εγγράφουν όπως και οι δικοί μας φωστήρες, στις ονομαστικές αξίες που τις πήραν, ήτοι ... φούσκα.
Οι τράπεζές μας εκτός όλων των άλλων, ψευδών στοιχείων που παρουσιάζουν κατά καιρούς, φαίνεται ότι έχουν κοινούς τρόπους καταγραφής των περιουσιακών τους στοιχείων, τέτοιους ώστε να παρουσιάζονται δυνατότερες από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Τι σημαίνει όμως κούρεμα του 50%+;
Βασικά μιλάμε για ένα σενάριο που θα δώσει μια σχετική μικρή ανάσα στο θέμα της αποπληρωμής του συνολικού μας χρέους, αφού θα "καταργηθούν" κάποια δισεκατομμύρια Ευρώ. Ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε πόσα δισεκατομμύρια θα "εξοικονομήσουμε".
Ο μηχανισμός του ψεύδους λειτουργεί κι εδώ.
Ο πολύς κ. Σάλλας / Τράπεζα Πειραιώς, λέει: "Μιλάμε δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, για ένα όφελος της τάξης των 10 ή 15 δις. ευρώ, από ένα σύνολο χρέους 360 δις ευρώ. Δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι το προτεινόμενο από διαφόρους "κούρεμα" μέσω PSI, εξαιρούνται τα ομόλογα της ΕΚΤ, περίπου 60 δις.€ ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της τρόικα, ύψους 65 δισ.€, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δισ. €, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δις. €, ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40-45 δις. €, άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο εξωτερικό, οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο "κούρεμα" του 21% στο PSI του Ιουλίου".
Τι λέει δηλαδή ο εν λόγω τραπεζίτης. Το κούρεμα θα γίνει για τους "κακόμοιρους" που δεν είναι στα πόστα και είχαν την φαεινή ιδέα να "εμπιστευθούν" την χώρα μας. Η ΕΚΤ και οι λοιποί τοκογλύφοι θα έχουν στα χέρια τους ομόλογα που θα αποπληρωθούν κανονικότατα!!!
Εάν το περιεχόμενο της δήλωσης του κ.Σάλλα είναι πραγματικό τότε μιλάμε για Εθνική προδοσία.
Όχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά απλά το αναφέρω για ορισμένους ιδεαλιστές, που επιμένουν ακόμη ότι οι διοικούντες προσπαθούν για το καλό του τόπου.
Οι ημέρες που έρχονται θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Το οποιοδήποτε κούρεμα θα σημάνει αυτομάτως την έναρξη της πτώσης μας σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.  
Αυτό θα γίνει άμεσα και όχι σταδιακά, με τραγικά αποτελέσματα για τα πολύ χαμηλά οικονομικά στρώματα, που θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις εξαθλίωσης.
Για τους υπόλοιπους θα σημάνει άμεση απώλεια εισοδημάτων και επίσης πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.
Για τους ξύπνιους που έβγαλαν τα χρήματά τους έξω, μάλλον θα αντιμετωπίσουν κάτι που δεν το έχουν υπολογίσει, την απαξίωση των συμπολιτών τους και την πιθανή περιθωριοποίησή τους από τους φίλους τους. Βεβαίως, θα έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι έχουν σήμερα.....
Τέλος, θα πρέπει να ξανασκεφτούν ορισμένοι πολίτες που ακόμη άγονται και φέρονται από κομματικές πολιτικές θέσεις, ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου εξαθλιωτική κοινωνική διαδικασία, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Αυτό θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει να ακολουθήσουμε την τακτική των σταδίων.
Εκλογές τώρα.
Συμφωνία κομμάτων, στην βάση προγραμματικών συγκλήσεων από 3+ κόμματα.
Σχέδιο δράσης και επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Κοινωνική αποδοχή, ανοχή και συμμετοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις