Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Περί Τουρκίας και Υψηλής πολιτικής, το ανάγνωσμα

Πριν από λίγα χρόνια, κάηκε το σπίτι γνωστών μου στο χωριό.
Έμαθα δε, ότι κάηκαν και μερικά ακόμη σε μια άλλη περιοχή στην Σάμο και αργότερα στην Ικαρία και λίγο αργότερα εδώ στην Αττική.
Άαα και μην ξεχάσω, κάηκαν και ορισμένοι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις πυρκαγιές.
Αναλώσιμοι θα ήταν φαίνεται.
Είμαστε συνηθισμένοι στο να χάνονται άνθρωποι και περιουσίες μετά από το πέρασμα της φωτιάς.
Στεναχωριόμαστε λιγάκι αλλά μετά επανακάμπτουμε και .... η ζωή συνεχίζεται.
Άλλωστε δεν μας νοιάζει και πάρα πολύ, αφού δεν κάηκε το δικό μας σπίτι. Έτσι γίνεται σε αυτή την χώρα.
Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, επιβεβαίωσε όσα ξέραμε και λέγαμε ό,τι δηλαδή Τουρκικές υπηρεσίες σχεδίαζαν και εκτελούσαν τέτοια σχέδια. Τώρα μάθαμε ότι ήταν "αντίποινα" (!!!)
Τα ερωτήματα πολλά και οι ερμηνείες ακόμη περισσότερες.
Ο Τουρκικός παράγοντας είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στις σχέσεις μας.
Η επιλογή του χρόνου, όπως έχουμε ξαναπεί, επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση απέναντι τους.
Η αδυναμία της χώρας να κυβερνηθεί σε συνδυασμό με την παρούσα πολιτική δυναμική της, δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη από τους "γείτονες". Ξέρουν πότε θα διεκδικήσουν.
Οι δηλώσεις του Γιλμάζ, έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά.
Σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται να έχουν εσωτερικούς, της Τουρκίας, αποδέκτες. Ταυτόχρονα δημιουργούν περιβάλλον, για περαιτέρω ενδυνάμωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Τουρκία, που προσεγγίζει το αποδυναμωμένο από τον Ερντογάν, Στρατιωτικό κατεστημένο το οποίο αναζητά απελπισμένα πολιτικά ερείσματα στον Λαό.
Σε δεύτερη ανάγνωση φαίνεται ως ένα σχέδιο βολιδοσκόπησις των κρατών που θα υποστήριζαν έμμεσα ή άμεσα την Ελλάδα στην οποιαδήποτε νέα "διαμάχη" της με την Τουρκία. Δηλώνουμε ένα πρόβλημα και εάν ο αντίπαλος το δημοσιοποιήσει, μεγιστοποιώντας το, τότε γνωρίζουμε ποιους έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο στόχος είναι η επόμενη διεκδίκηση που προφανέστατα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό, αφού το σχέδιο αυτό χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να αποδώσει. Τα κράτη που θα υποστηρίξουν μια πιθανή διένεξη όμως δεν είναι κουτά, ώστε να εμφανίσουν τις πραγματικές διαθέσεις και συμμαχίες τους.
Σε τρίτη ανάγνωση φαίνεται να αφορά την είσοδο της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου, που όπως ξέρουμε αποτελεί την νέα Παγκόσμια αναφορά. Δυστυχώς η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ο σημαντικότερος, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο εταίρος των Διεθνών κολοσσών άντλησης και διανομής πετρελαίου και φυσικού αερίου (βλ. ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμ. Βασίλειο και Κίνα), όχι τυχαία εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο διαπραγματευτικής και πολιτικής δύναμης της Ιστορίας της. Στην Ενέργεια όμως, ο πολιτικός σχεδιασμός γίνεται τουλάχιστον 5-10 χρόνια πριν την ανάληψη Διεθνών πρωτοβουλιών. Η Τουρκία ηττήθηκε οικτρά στην διαμάχη της με το Ισραήλ διότι δεν υπολόγισε σωστά της ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι εμφανίστηκε αδιάβαστη και προ τετελεσμένων γεγονότων, που πολύ έξυπνα οι Κύπριοι είχαν διαμορφώσει εδώ και 4 χρόνια.
Συνεπώς οι δηλώσεις Γιλμάζ, είναι δηλωτικές του τρόπου με τον οποίο θα χειριστούν το ενεργειακό.
Από καιρό γράφω ότι η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει πολυεπίπεδες συμμαχίες, εντός της Ε.Ε. με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα και ανησυχίες και να διαμορφώσει ένα μπλοκ κρατών που θα πιέζουν την παρούσα ξεπουλημένη ηγεσία της.
Τα σχέδια αυτά πρέπει να αποτελούν βασική πολιτική επιδίωξη του υπ. Εξωτερικών.
Πως όμως αυτό θα γίνει με διορισμένη κυβέρνηση;
Είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Ιταλία επικρατεί το ίδιο;
Πόσο επίσης τυχαία, είναι η αποχώρηση της Βουλγαρίας από την συμμετοχή της στον άλλο αγωγό με την Ρωσία;
Πως συνδέονται οι κινητοποιήσεις αποδυνάμωσης του Πούτιν;
Στην Διεθνή υψηλή πολιτική, τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Πέρα όμως από την υψηλή πολιτική, υπάρχει και το αυτονόητο.
Ο τέως πρωθυπουργός Γιλμάζ παραδέχτηκε ότι έκαναν αντίποινα. Άρα απαιτείται από ΥΠΕΞ και την ΕΥΠ να απολογηθούν και να ενημερώσουν για ποια αντίποινα μιλάει.
Χρωστάμε στην μνήμη των νεκρών στα νησιά μας από τις πυρκαγιές, απόδοση Δικαιοσύνης.
Ένας από τους ενόχους ομολόγησε.
Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι πολλές και σημαντικές. Με ψυχραιμία και σταθερότητα, αλλά όχι με αμηχανία και απλές διαβουλεύσεις ή διαβήματα, θα πρέπει να διεκδικήσουμε την δικαίωσή μας.
Οι καιροί δυσκολεύουν. 
Οι μήνες περνούν.
Η χώρα κινείται ως μαριονέτα.
Το κακό είναι θέμα χρόνου να συμβεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις