Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αυτοδικία ή Προτάσεις; (#greekrovolution #25mgr)

Προχθές το βράδυ βγήκαν από την Βουλή, με την συνοδεία των ΜΑΤ, βουλευτές και  υπάλληλοι. Πάρκαρα την μηχανή μου για να πάω στο Σύνταγμα και αναγκαστικά βρέθηκα τυχαία στο σημείο, αφού η περιοχή της Βασ. Σοφίας ήταν αποκλεισμένη. Όσα ακούγονται, με εξαίρεση κάποιες υπερβολές, είναι σχεδόν αλήθεια.
Εχθές βράδυ αποδοκιμάστηκαν βουλευτές στην Κέρκυρα. Οι συνδαιτυμόνες τους Ευρωπαίοι βουλευτές, γεύτηκαν λίγο φόβο από την οργή που ξεχειλίζει στην Ελληνική κοινωνία. Μακάρι να μεταφέρουν αυτά που έζησαν εκεί.
Σήμερα ο κ. Πεταλωτής,  δέχθηκε αυγά και αγγουράκια στην Αργυρούπολη, σε εσωκομματική ομιλία του.
Ο κ. Λοβέρδος τα έριξε στο ΚΚΕ, ο κ. Πεταλωτής στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάγκαλος σε όλους μας....
Η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Οι κυβερνώντες, υπάλληλοι του ΔΝΤ, χάνουν την ψυχραιμία τους και αναζητούν ενόχους στην κοινωνία. Μάλλον θα πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέπτη.
Δεν συμφωνώ με καμία απολύτως προσπάθεια εκφοβισμού θεσμικών παραγόντων. Είναι ανώφελο να προπηλακίζεις οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά σου.
Όσοι στο όνομα της αγανάκτησης αναλαμβάνουν δράση, κάνουν σοβαρό λάθος.
Η Δημοκρατία έχει μεν εντάσεις, αλλά τροφοδοτείται από την υπευθυνότητα που πρέπει να έχουμε στις κρίσιμες στιγμές.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες, των πραγματικά ανεξάρτητων πολιτών, ζητούν την αλλαγή στην νοοτροπία που καθεστώτος.
Ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. Αποκηρύσσουν την βία και ενστερνίζονται την θεσμική αλλαγή.
Οι φωνές για αλλαγή του πολιτεύματος, στερούνται σοβαρότητας. Δεν φταίει το πολίτευμα αν πολλοί από αυτούς που έχουν κληθεί να το υπηρετούν και να το εφαρμόζουν, έκλεψαν. Δεν φταίνε όλοι οι βουλευτές, ούτε το σύνολο των κομμάτων.
Η γενίκευση, δημιουργεί συνθήκες άνθησης του φασισμού που ελοχεύει πάντοτε να αναπτυχθεί, σε περιόδους απόγνωσης, οργής ή φόβου
Κάθε εκδήλωση οργής και αγανάκτησης είναι σεβαστή, μόνο εάν περιορίζεται στην ειρηνική αντιπαράθεση.
Παρακολουθώ συνεχώς τις λαϊκές συνελεύσεις της πλατείας Συντάγματος. Δεν βλέπω να έχουν καμία σχέση με τις ασχημίες που γίνονται σε διάφορα άλλα σημεία.
Θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμη για να αποκτήσουν μορφή τα αιτήματα. Η οργάνωση εκεί είναι εντυπωσιακή. Ο κόσμος εξαιρετικά υπεύθυνος.
Χρειάζονται όμως προτάσεις.
Με το φτωχό μου το μυαλό παραθέτω ορισμένες:
  • απλή αναλογική
  • αυτοκέφαλη/αυτοδιοικούμενη Δικαστική εξουσία (χωρίς διορισμούς στα ανώτατα όργανα)
  • αυτοκέφαλα/αυτοδιοικούμενα Πανεπιστήμια, με διοικήσεις που έχουν την εμπιστοσύνη και την νομιμοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας (όχι του Υπουργείου)
  • κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, άμεσα
  • αποκρατικοποίηση και ταυτόχρονη αναδιοργάνωση σε Δημόσιες υπηρεσίες, όχι στα δίκτυα. Τα δίκτυα παραμένουν στο κράτος (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, Συγκοινωνίες, Λιμάνια, Εθνική/ΑΤΕ/ΤΤ/Τ.Π.Δ)
  • κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
  • αλλαγή του φορολογικού συστήματος, επί τω δικαιότερω
  • θετική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, δηλαδή σημαντική επιμήκυνση με περίοδο χάριτος τουλάχιστον 5 ετών και μείωση του επιτοκίου στο χαμηλότερο επίπεδο και ταυτόχρονη διασφάλιση από την ΕΚΤ των Ελληνικών ομολόγων
Για όλα αυτά θα πρέπει να στηριχτούμε στις αρχές της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας συνδυάζοντας την συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη.

1 σχόλιο:

Tagio είπε...

Και ποιοι θα τα αλλάξουν ολα αυτά Θεόφιλε? Αυτοι που τα δημιούργησαν.

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζετε, κρίνετε, συμμετέχετε

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις